Lasowiacki Festiwal Pierogów i Lasowiacki Festiwal Rzemiosła – program

Lasowiacki Festiwal Pierogów 17 lipca 2022 roku po raz trzeci zagości na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli. Około 50 stoisk z pierogami i innymi lasowiackimi przysmakami zaprosi smakoszy do degustacji. Emocji dostarczy konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym na zwycięzców czekają trofea w postaci „Złotych Mis” oraz nagrody finansowe.

W tym roku uczestnicy konkursu otrzymali konkretne zadanie: przygotować dla jury pierogi, których głównym składnikiem będzie kapusta. Tak jasno określony temat wyzwoli kulinarną kreatywność, a równocześnie sprecyzuje kryteria oceny dokonywanej przez jury. Podczas kiermaszu, którego dobrodziejstw kulinarnych zasmakuje festiwalowa publiczność, nie obowiązuje już wymóg zastosowania kapusty. Można również proponować wszelkie inne charakterystyczne lasowiackie przysmaki.

Aby nie było zbyt monotonnie, Jakub Kuroń podczas swojego pokazu przygotuje prażoną kapustę z młodymi warzywami i sosem z fermentowanej soi. Oczywiście danie poddane zostanie powszechnej degustacji.

Trzeciej edycji towarzyszyć będzie nowe wydarzenie – Lasowiacki Festiwal Rzemiosła, w którym wezmą udział przedstawiciele różnych zawodów: tych, które już odeszły lub właśnie odchodzą w niepamięć, jak kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, bibułkarstwo czy hafciarstwo, ale też i tych, zwłaszcza z branży spożywczej, które prężnie rozwijają się wykorzystując ogromne zainteresowanie produktami naturalnymi, wytwarzanymi metodami tradycyjnymi.

Po raz pierwszy zostanie wręczona „Zasobno Kaleta”, czyli nagroda dla Lasowiackiej Firmy Roku. W tym roku będzie to nagroda honorowa, a w przyszłości o jej przyznaniu zadecyduje kapituła.

Lasowiacy to lud bardzo praktyczny i kreatywny. Wytwarzali drobne narzędzia, naprawiali te zakupione na jarmarkach. W kwestii produkcji żywności byli właściwie samowystarczalni. Będzie się można o tym przekonać właśnie podczas Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła przygotowywanego przez stalowowolski MDK we współpracy z Klastrem Lasowiackim.

III LASOWIACKI FESTIWAL PIEROGÓW

LASOWIACKI FESTIWAL RZEMIOSŁA

P R O G R A M

scena główna

15.00 – rozpoczęcie III Lasowiackiego Festiwalu Pierogów oraz Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła

15.10 – występ Orkiestry Dętej MDK pod kier. Mieczysława Parucha i Radosława Palucha

taras MDK

16.00 – Jakub Kuroń – pokaz kulinarny wraz z degustacją

scena główna

17.00 – występ Zespołu Ludowego „Cyganianki”

17.30 – występ Kapeli Ludowej „Łęgowianie” z Bojanowa

18.00 – inauguracja konkursu na „Lasowiacką Firmę Roku” – wręczenie honorowej nagrody „Lasowiacka Firma Roku 2022”

18.10 – występ Chóru i Kapeli Lasowianka

18.30 – ogłoszenie wyników Konkursu „O Złotą Misę”

18.45 – występ Chóru Lasowiacy pod dyr. Kateryny Serediuk

19.00 – zespoły Kół Gospodyń Wiejskich w repertuarze lasowiackim

 

 

Plac Piłsudskiego

15.00 – 20.00

kiermasz pierogów i innych lasowiackich przysmaków

skwer wokół fontanny

15.00 – 20.00

kiermasz wytworów rzemieślniczych i rękodzielniczych

pokazy rzemieślnicze, m.in.: kowalstwo, garncarstwo, bednarstwo, plecionkarstwo

warsztaty rękodzielnicze: bibułkarskie, garncarskie, zielarskie, warzenia piwa

„Podwórko u Dziadka Jana” – poznajemy rzemiosło lasowiackie – rodzinne gry i zabawy

 

Leave A Comment