Podsumowanie projektu “Lasowiackie, czyli jakie? Po nitce… do kuchni – cykl warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich”
- Kasia Januszczak
- 0 Comments
W listopadzie Koła Gospodyń Wiejskich wzięły udział w warsztatach kulinarnych nawiązujących do lasowiackiego dziedzictwa kulinarnego oraz w warsztatach haftu lasowiackiego, które zostały zrealizowane przez Stowarzyszenie Klaster Lasowiacki w ramach projektu “Lasowiackie, czyli jakie? Po nitce… do kuchni – cykl warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich”, dofinansowanego z budżetu Województwa Podkarpackiego. Warsztaty były dedykowane kołom z powiatu stalowowolskiego, tarnobrzeskiego oraz niżańskiego. Warsztaty odbyły się w komfortowych salach Centrum Aktywności Seniora w Stalowej Woli.
W ramach warsztatów zrealizowano następujące zagadnienia :
Warsztaty haftu lasowiackiego:
- Wystawa strojów lasowiackich.
- Wykład pt. „Strój ludowy w regionie Lasowiackim”.
- Hafty używane w regionie Lasowiackim.
- Wykonanie chusteczki ze wzorem serca lasowiackiego przy użyciu poznanych ściegów – warsztaty praktyczne.
Warsztaty kulinarne:
W ramach warsztatów kulinarnych zostały przybliżone charakterystyczne potrawy kuchni lasowiackiej, źródła z których można korzystać poszukując przepisów. Prowadzące warsztaty – bazując na swoim doświadczeniu – pokazały również jak można innowacyjnie wykorzystywać pomysły inspirowane kuchnią lasowiacką na przedsięwzięcia kulinarne w swojej działalności. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem prowadzących przygotowali dania charakterystyczne dla kuchni lasowiackiej.
Warsztaty były poprzedzone wykładem “Charakterystyka regionu lasowiackiego”, który poprowadziła etnolog Patrycja Laskowska – Chyła.