Podsumowanie projektu “Lasowiackie, czyli jakie? Po nitce… do kuchni – cykl warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich”

W listopadzie Koła Gospodyń Wiejskich wzięły udział w warsztatach kulinarnych nawiązujących do lasowiackiego dziedzictwa kulinarnego oraz w warsztatach haftu lasowiackiego, które zostały zrealizowane przez Stowarzyszenie Klaster Lasowiacki w ramach projektu “Lasowiackie, czyli jakie? Po nitce… do kuchni – cykl warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich”, dofinansowanego z budżetu Województwa Podkarpackiego. Warsztaty były dedykowane kołom z powiatu stalowowolskiego, tarnobrzeskiego oraz niżańskiego. Warsztaty odbyły się w komfortowych salach Centrum Aktywności Seniora w Stalowej Woli. 

W ramach warsztatów zrealizowano następujące zagadnienia :

Warsztaty haftu lasowiackiego: 

  1. Wystawa strojów lasowiackich.
  2. Wykład pt. „Strój ludowy w regionie Lasowiackim”.
  3. Hafty używane w regionie Lasowiackim.
  4. Wykonanie chusteczki ze wzorem serca lasowiackiego przy użyciu poznanych ściegów – warsztaty praktyczne.

Warsztaty kulinarne:

W ramach warsztatów kulinarnych zostały przybliżone charakterystyczne potrawy kuchni lasowiackiej, źródła z których można korzystać poszukując przepisów. Prowadzące warsztaty – bazując na swoim doświadczeniu – pokazały również jak można innowacyjnie wykorzystywać pomysły inspirowane kuchnią lasowiacką na przedsięwzięcia kulinarne w swojej działalności. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem prowadzących przygotowali dania charakterystyczne dla kuchni lasowiackiej.

Warsztaty były poprzedzone wykładem “Charakterystyka regionu lasowiackiego”, który poprowadziła etnolog Patrycja Laskowska – Chyła.

 

PROWADZĄCE WARSZTATY HAFTU LASOWIACKIEGO:
 
 
PROWADZĄCE WARSZTATY KULINARNE:
 
Joanna Sadecka – Kurnik – prowadząca autorski program kulinarny “Kuchnia z sercem”
 
Monika Zając – Prezes Zarządu Stowarzyszenia Dolina Smaku Dolina Smaku
 
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Podkarpackiego
 
 

Leave A Comment